In Maleisië verbleven we slechts negen dagen, omdat we de 19e Paul en Dorien zouden ontmoeten in Jakarta. Een high speed bezoek aan dit land en dat vinden we achteraf erg jammer. De route die we hebben gevolgd heeft ons wel een goede indruk gegeven van wat Maleisië te bieden heeft. Zo begonnen we met cultuur in Malakka, daarna jungle (die ouder is dan de Amazone!) in Jerantut, gevolgd door schitterende zee en strand bij Pulau Perenthian en een grote stad in de vorm van Kuala Lumpur. Er zijn echter nog zoveel dingen in Maleisië te zien, dat we nog makkelijk twee of drie weken hadden willen blijven, zo hebben we de Cameron Highlands niet gezien en hebben we zelfs heel Borneo overgeslagen..

Een eerste opvallend punt aan Maleisië vonden we weer op het vliegveld. Bij de douane stond een lange rij en we bereidden ons voor op minimaal een uur wachten. Niets bleek minder waar, na een klein kwartiertje stonden we bij de balie en daar bleek hoe het zo snel kon gaan. Zonder zelfs maar de pagina met persoonlijke gegevens te bekijken werd er een stempel in ons paspoort gezet en konden we doorlopen. Was het in alle landen maar zo makkelijk en goedkoop om een visum te krijgen. En dan was deze zelfs nog 90 dagen geldig ook!

Een ander punt is dat Maleisië ons bijzonder goedkoop is gebleken. In de 9,5 dag dat we er waren hebben we met z’n tweeën slechts een kleine 500 euro uitgegeven terwijl we echt de toeristische dingen hebben gedaan zoals een 2-daagse jungletocht, slapen aan het strand en snorkelen. Dit is bijzonder weinig, zonder dat we er echt moeite voor hebben gedaan (behalve dan natuurlijk niet in het eerste het beste en duurste hotel te gaan slapen). Fijn om zo’n land er tussen te hebben, want het budget zal snel krimpen zodra we in Australië aankomen.

Een laatste opvallend puntje is dat meer dan de helft van de Meleiers Islamitisch is. Hier hadden we eigenlijk niet over nagedacht en hadden we eerder in Azië ook niet gezien. Op zich natuurlijk geen probleem, alleen was tijdens ons bezoek de Ramadan bijna afgelopen. Iedereen kreeg dus vakantie en ging ergens heen voor het vieren van het Suikerfeest. Daardoor kregen we te maken met overvolle treinen en moesten we improviseren met het reisschema. Bij een volgend bezoek zullen we eerst uitzoeken wanneer de Ramadan is!