De naam ‘Moskou’ is afkomstig van eeuwenoude benamingen voor het volk in het huidige Rusland. Door de Griek Herodotus en zelfs in de Bijbel werd er al gesproken over volkeren met deze naam. Er wonen >10 miljoen mensen in de stad. Er is een afgelopen jaren een enorme migratie naar Moskou toe, maar door een intern paspoortsysteem wordt het steeds lastiger om legaal in Moskou te wonen.
We vliegen 9 juni ’s ochtends vroeg vanaf Schiphol naar Moskou. Bezienswaardigheden in de stad zijn natuurlijk het Rode plein, het Kremlin, het Mausoleum van Lenin en natuurlijk Het Witte Huis – ja, niet alleen de VS heeft dat! We zullen in twee dagen een rondje Moskou doen, voordat we op 11 juni in de trein zullen stappen.
Bij de eerste treinstop na Moskou, komen we aan in Irkutsk bij het Baikalmeer. We krijgen dan een transfer naar het dorp Listvyanka. De overnachting zal plaatsvinden in homestay bij gezellige Russische familie in huis.
Het Baikalmeer is het diepste (1637 meter) en het oudste (ruim 25 miljoen jaar) meer ter wereld. Andere meren zijn hooguit een paar miljoen jaar. Het meer bevat 20% van de totale zoetwatermassa ter wereld, namelijk 23.700 km3, het pool- en gletsjerijs niet meegerekend. Met een lengte van 636 km lang en gemiddelde breedte van 40 km is het de op vijf na de grootste wateroppervlakte.
Bijna alle 544 beken en rivieren brengen kraakhelder en koel water het meer in. De rivier de Selenga voert daarentegen zand en slib aan dat op de meerbodem terechtkomt. Toch raakt het meer nooit vol. Dat komt omdat het Baikalmeer geologisch gezien in een aardscheur ligt, waarlangs Azië uiteen splijt. Dat splijten gaat snel genoeg om te voorkomen dat het meer dichtslibt. Het sediment zakt dus steeds dieper weg in de scheur. Daardoor heeft zich een laag van niet minder dan 7000 meter sediment opgehoopt.
Bij de treinstop in UlaanBaatar stappen we uit en gaat we richting Terelj (National Park). We hebben hier een verblijf geregeld in een schitterend gelegen gerkamp in een traditionele gertent incl. maaltijden. Daar zullen we te gast zijn bij een nomadenfamilie, en een trekking doen in Terelj. Nomanden leven hier nog primitief volgens de eeuwenoude traditie. Massatoerisme is hier gelukkig nog niet toegeslagen.
Terelj ligt op ongeveer 80 km van hoofdstad Ulaan Baatar en is onderdeel van het Terelj National Park, een van de mooiste natuurgebieden in Mongolië.
In het midden van dit landschap met wilde rivieren en groene bossen kunnen we kiezen tussen een aantal activiteiten. Berg beklimmen, raften, paardrijden, wandelen of zwemmen in de ijskoude meren. ’s Avonds krijgen we het welverdiende schapenvlees en een glas geitenmelk.
Wat moeten we over onze plannen in Peking zeggen.. Van vrijdag tot dinsdag hebben we de tijd genomen om deze stad en omgeving te bekijken. En dan hebben we het onder andere natuurlijk over de Chinese Muur, het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad. Ook zullen we hier het vervolg van de reis moeten bedenken en regelen.
Reacties